Από έμφραγμα πέθανε ο Μιλόσεβιτς σύμφωνα με το ΔΠΔ

0

Στη σορό του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας διενεργήθηκε την Κυριακή νεκροψία που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες. Όπως ανακοίνωσε αργότερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Μιλόσεβιτς πέθανε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ίχνη μιας ξένης ουσίας εντοπίστηκαν σε δείγμα αίματος του θανόντος πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το οποίο ελήφθη πριν από μερικούς μήνες (μεταξύ Νοεμβρίου του 2005 και Ιανουαρίου του 2006). Πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λέπρας και της φυματίωσης.

Η είδηση για τον εντοπισμό της ξένης ουσίας στο αίμα του Μιλόσεβιτς μεταδόθηκε από ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλέστηκαν σχετική αναφορά από έναν ειδικό σύμβουλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση αυτή, θα επιβεβαιωθεί ταυτόχρονα και ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος υποστήριξε ότι διαθέτει επιστολή του πρώην προέδρου, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2006.

Στην επιστολή αυτή, ο Μιλόσεβιτς γράφει ότι του χορήγησαν λάθος φάρμακα και ζητά την παρέμβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να μεταβεί στη Μόσχα.

Ο δικηγόρος, Ζντέντκο Τομάνοβιτς, παρουσίασε αντίγραφο της επιστολής. Σύμφωνα με τον κ. Τομάνοβιτς, ο Μιλόσεβιτς έγραφε οτι οι αναλύσεις αίματος που του έγιναν στις 12 Ιανουαρίου, και του κοινοποιήθηκαν το Μάρτιο από το ICTY, ανέφεραν την παρουσία (στο αίμα του) μεγάλης δόσης ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λέπρας και της φυματίωσης.

Ο 64χρονος Μιλόσεβιτς βρέθηκε νεκρός στο κελί του το πρωί του Σαββάτου. Η Χάγη διέταξε έρευνα για το θάνατό του (νεκροψία και τοξικολογική εξέταση), καθώς έπασχε από υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιολογικά προβλήματα, γι αυτό και η δίκη του είχε αναβληθεί επανειλημμένως.

Σχόλια