Από την ηλικία των 16 ετών θα μπορούν να ψηφίζουν οι Αργεντινοί

0

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ και 2 κατά, ενώ είχε προηγηθεί η έγκριση της Γερουσίας λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Σημειώνεται ότι δεκάδες μέλη της αντιπολίτευσης αποχώρησαν πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την σημερινή Πρόεδρο, Cristina Fernandez, ότι αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Αργεντινής κατηγορείται ότι μέσω του εν λόγω μέτρου επιχειρεί να αποσπάσει περισσότερες ψήφους, στοχεύοντας στις μικρότερες ηλικίες, στις οποίες η κ. Fernandez είναι αρκετά δημοφιλής.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν, αντιθέτως, ότι η μείωση του ορίου ηλικίας δικαιώματος ψήφου έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες προοδευτικές χώρες της Αμερικανικής ηπείρου, όπως η Βραζιλία και το Εκουαδόρ, και συντελεί στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Σημειώνεται, τέλος, ότι η ψήφος για τους ψηφοφόρους κάτω των 18 ετών, θα είναι προαιρετική, σε αντίθεση με τους ενήλικους ψηφοφόρους, για τους οποίους η ψήφος παραμένει υποχρεωτική.

Σχόλια