Απόφαση –σταθμός από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο

0

Η περίφημη «διάταξη της Οσάκα» κρίθηκε ασύμβατη με τον κώδικα της WADA.

Σύμφωνα με τη διάταξη του «Άρθρου 45» το οποίο είχε ενταχθεί στην Ολυμπιακή Χάρτα, όσοι αθλητές εξέτισαν ποινή αποκλεισμού μεγαλύτερη των 6 μηνών λόγω ντόπινγκ αποκλείονταν από την αμέσως επόμενη Ολυμπιάδα. Η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε στην Οσάκα στις 27 Ιουλίου 2008 και τέθηκε σε ισχύ τέσσερις ημέρες αργότερα προκαλώντας αναταραχή σε πολλές Ολυμπιακές Επιτροπές, με βασική αυτήν των ΗΠΑ. Η τελευταία υπέβαλε σχετική προσφυγή -για λογαριασμό του 40άρη Λασόν Μέριτ- η οποία και οδήγησε τελικά στην ανατροπή των σχετικών δεδομένων.

Όπως γνωμοδότησε στη συνέχεια το  CAS η «διάταξη της Οσάκα» δεν είναι σύννομη, διότι αυξάνει παράτυπα μια ήδη υπάρχουσα ποινή και «διπλοτιμωρεί» τους αθλητές, παραβιάζοντας το νομικό θέσφατο «ne bis in idem». Το Δικαστήριο παροτρύνει στο σκεπτικό του τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή «να ζητήσει αναθεώρηση του κώδικα της WADA, ώστε να θεσμοθετήσει τέτοιου είδους πρόσθετες ποινές». Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή  ανακοίνωσε ότι «αποδέχεται απογοητευμένη και κάπως έκπληκτη» την απόφαση, υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητήσει τη συμβουλή του CAS πριν την εντάξει στη Χάρτα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Θα περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να εισηγηθούμε στη WADA αναθεώρηση του Κώδικα», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η συγκεκριμένη διάταξη απέκλειε από τους Αγώνες του Λονδίνου όσους τιμωρήθηκαν με βαριές ποινές το καλοκαίρι του 2008 και συγκεκριμένα τη Φανή Χαλκιά, την Αθανασία Τσουμελέκα και τον Τάσο Γκούση.

Απόφαση – σταθμός από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο 

                                                                                            

 

Σχόλια