Απόφαση του ΕΔΑΔ για προσφυγές κρατουμένων στη Βρετανία

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να εκδώσει την Πέμπτη την απόφασή του για τις προσφυγές 11 ατόμων που φέρονται να κρατήθηκαν από το 2001 έως το 2005 σε βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας με την κατηγορία ότι, «διατηρούσαν δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα».
Οι έντεκα ενάγοντες (έξι Αλγερινοί, ένας Γάλλος, ένας Ιορδανός, ένας Μαροκινός, ένας Τυνήσιος και ένας άπατρις, γεννημένος σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό) φυλακίστηκαν σε διάφορες περιόδους, μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2001 και του Μαρτίου 2005, οπότε καταργήθηκε ο αντιτρομοκρατικός νόμος του 2001, που υιοθετήθηκε στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Οι έντεκα ανήκαν σε μια ομάδα συνολικά 16 ατόμων που ήταν αδύνατον να απελαθούν στις πατρίδες τους επειδή εκεί υπήρχε κίνδυνος να πέσουν θύματα βασανιστηρίων.
Η υπόθεση ανατέθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η κράτησή τους, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας «αποτελεί απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση».
Επιπλέον, η κράτησή τους ήταν μεροληπτική -αφού ο νόμος ίσχυε μόνο για ξένους και όχι για Βρετανούς υπηκόους- και ήταν αδύνατο να προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια για να αφεθούν ελεύθεροι ή να αποζημιωθούν για την άδικη φυλάκισή τους.
Συν τοις άλλοις, οι κρατούμενοι δεν γνώριζαν όλες τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν γιατί ορισμένα στοιχεία, που κρίθηκαν απόρρητα, δεν είχαν ανακοινωθεί ούτε καν στους συνηγόρους τους.

Σχόλια