spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΑπόφαση του ΕΔΑΔ για την παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Χίο

Απόφαση του ΕΔΑΔ για την παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Χίο

spot_img
spot_img

Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του ΕΔΑΔ, οι μετανάστες που κρατούνται στο ελληνικό νησί της Χίου δεν μπόρεσαν να ασκήσουν έφεση εναντίον των αποφάσεων απέλασής τους.

Για την υπόθεση O.S.A. και άλλοι εναντίον της Ελλάδας (αίτηση υπ ‘αριθ. 39065/16), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξαν:

  • παραβίαση του Άρθρου 5 § 4 (δικαίωμα λήψης ταχείας απόφασης σχετικά με τη νομιμότητα της κράτησης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
  • καμία παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης).

Ως δίκαιη ικανοποίηση (άρθρο 41), το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει στους αιτούντες, τέσσερις αφγανούς υπηκόους, 650 ευρώ (EUR) στον κάθε ένα για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ συνολικά για δικαστικά έξοδα και λοιπά κόστη.

Η υπόθεση αφορούσε τους όρους κράτησης των προσφευγόντων στις δομές φιλοξενίας μεταναστών της Χίου, καθώς και τα ζητήματα νομιμότητας της κράτησής τους, του δικαστικού ελέγχου της υπόθεσής τους και των πληροφοριών που τους παρασχέθηκαν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι, ενόψει των περιστάσεων, οι προσφεύγοντες δεν είχαν πρόσβαση σε ένδικα βοηθήματα για να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις που διατάσσουν την απέλαση τους και την παράταση της κράτησής τους.

Οι προσφεύγοντες αντιλαμβάνονταν μόνο τη γλώσσα Φαρσί και δεν είχαν στη διάθεσή τους δικηγόρους για να τους βοηθήσουν.

Τα έγγραφα που τους είχαν εκδοθεί από τις αρχές είχαν συνταχθεί στα ελληνικά και δεν διευκρίνιζαν ποιο διοικητικό δικαστήριο είναι αρμόδιο.

Όπως και στην υπόθεση JR και άλλοι κατά Ελλάδας (αριθ. 22696/16), το Δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση των προσφευγόντων ήταν εν τούτοις νόμιμη και ότι το όριο χαρακτηρισμού της κράτησης ως απάνθρωπη ή εξευτελιστική δεν είχε επιτευχθεί.

 

spot_img

Lawjobs