Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μεταφορά απορριμάτων

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του απεφάνθη πως μία χώρα μέλος μπορεί να απαγορέψει τη μεταφορά απορριμμάτων σε μία άλλη, ακόμη κι αν η δεύτερη το επιθυμεί, στην περίπτωση που η πρώτη κρίνει ότι η συγκεκριμένη μεταφορά ενέχει κινδύνους για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των καταναλωτών.

Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή γερμανικών και ιταλικών εταιριών σε βάρος της κυβέρνησης του Βερολίνου. Συγκεκριμένα, η εταιρία EU-Wood Trading, η οποία εδρεύει στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, θέλησε να μεταφέρει απορρίμματα ξύλου σε ιταλική εταιρία, η οποία τα επεξεργάζεται και κατασκευάζει δοκάρια και σανίδες. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές απαγόρεψαν τη μεταφορά επειδή έκριναν ότι τα απορρίματα είναι επικίνδυνα, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία των καταναλωτών του τελικού προϊόντος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές, τόσο των εταιριών, όσο και του ιταλικού κράτους, με τη μοναδική επισήμανση ότι εάν τα περιβαλλοντικά στάνταρ μιας χώρας μέλους είναι πολύ υψηλότερα των όσων ισχύουν στην ΕΕ, τότε μόνον μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσφύγουν σε τοπικά δικαστήρια.

Σχόλια