Απόφαση υποχρεώνει καπνοβιομηχανία σε καμπάνια για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος

0

Η αρχική απόφαση για την έναρξη μιας καμπάνιας είχε ληφθεί το 2006, όταν το δικαστήριο είχε διαγνώσει πως η καπνοβιομηχανία παραπλανούσε τους καταναλωτές για δεκαετίες, σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.

Έκτοτε είχαν ακολουθήσει μακρές διαπραγματεύσεις των εταιρειών με το δικαστήριο, προκειμένου να αποφασιστεί η ακριβής και οριστική διατύπωση των δηλώσεων που θα περιληφθούν στις διαφημίσεις. Δεν έχει διευκρινιστεί το κόστος των διαφημίσεων, ενώ υπάρχει περίπτωση η καμπάνια να προβάλλεται μέχρι και για διάστημα δύο ετών.

Οι εναγόμενες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να εφεσιβάλουν την απόφαση, ενώ τον επόμενο μήνα επίκειται συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με σκοπό να συζητηθούν διαδικαστικά ζητήματα της προβολής της καμπάνιας στο διαδίκτυο, την τηλεόραση, τον τύπο ή ακόμη και στις συσκευασίες των τσιγάρων.

Μεταξύ άλλων το δικαστήριο όρισε στην καμπάνια να περιλαμβάνονται οι φράσεις: «οι εταιρείες υπαιτίως εξαπάτησαν το αμερικανικό κοινό για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία» και «οι εναγόμενες εταιρείες ηθελημένα σχεδίασαν τα τσιγάρα έτσι ώστε να είναι πιο εθιστικά».

Σχόλια