Αποφασισμένη η Λιβύη για την εκτέλεση 6 καταδικασθέντων σε θανατική ποινή

0

Σύμφωνα με την ειδική διακήρυξη του φόρουμ που διεξήχθη στην πόλη Σιρτ της Λιβύης, η Βουλή της χώρας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιβολή της εσχάτης των ποινών σε πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες κι έναν Παλαιστίνιο γιατρό, οι οποίοι καταδικάστηκαν από το ποινικό δικαστήριο της Βεγγάζης για την εκ προμελέτης μόλυνση με τον ιό του Έιτζ άνω των 400 παιδιών στο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης το 1998. Παράλληλα, επιδιώκεται η χρηματική αποζημίωση για τις οικογένειες των παιδιών αυτών.

Η βουλγαρική πλευρά, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το δικαστήριο επέβαλε την θανατική ποινή χωρίς να λάβει υπόψη του τα πορίσματα της έκθεσης που εκπόνησαν διεθνώς γνωστοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες στον τομέα του AIDS. Σύμφωνα με τα πορίσματα της εν λόγω έκθεσης η μόλυνση των παιδιών οφείλεται στις κακές συνθήκες και κατάσταση υγιεινής στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πεπεισμένοι στην αθωότητα των Βουλγάρων νοσοκόμων και θα εξακολουθήσουμε να εμμένουμε για αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου».

Σχόλια