Αποφυλάκιση 14 Σαουδαράβων από το Γκουαντάναμο

0

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 14 Σαουδάραβες πολίτες απελευθερώθηκαν από τη φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου κρατήθηκαν επί μακρόν με την υπόνοια ότι σχετίζονταν με τρομοκρατικές ενέργειες και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Σε σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να «μεταφέρουν ή να απελευθερώσουν» από το Γκουαντάναμο άλλους 120 σε σύνολο 450 κρατουμένων διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έχουν συλληφθεί στο Αφγανιστάν κυρίως μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί νομίμως κατηγορίες.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι και με τις τελευταίες απελευθερώσεις ο συνολικός αριθμός των κρατούμενων που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Γκουαντάναμο φτάνει τους 330.

Σημειώνεται ότι ένας Αφγανός αξιωματούχος ανακοίνωσε προσφάτως ότι βάσει έγκυρης πληροφόρησής του, οι 96 Αφγανοί που κρατούνται στο Γκουαντάναμό θα αφεθούν πολύ σύντομα ελεύθεροι.