Απογοήτευση για την έλλειψη προόδου στην υπόθεση Λιτβινένκο

0

Μέλη του “Ιδρύματος Δικαιοσύνης Λιτβινένκο” εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αργή πορεία της έρευνας για το θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα, Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του Λιτβινένκο τα μέλη του ιδρύματος απηύθυναν εκ νέου έκκληση για την έκδοση του φερόμενου ως βασικού υπόπτου, Αντρέι Λουγκοβόι στη Βρετανία.

Ο πρώην πράκτορας των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών KGB πέθανε το Νοέμβριο του 2006 στο Λονδίνο δηλητηριασμένος από το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο – 210.

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ως βασικό ύποπτο στην υπόθεση τον πρώην πράκτορα, Αντρέι Λουγκοβόι, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, επίσης, εμμένει ότι δεν έχει ανάμιξη στην υπόθεση και υποστηρίζει ότι ο Λουγκοβόι έχει παγιδευτεί από στελέχη των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Τον Μάιο του 2007, οι εισαγγελικές αρχές της Βρετανίας κατέθεσαν επισήμως αίτημα για την έκδοση του Λουγκοβόι ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο υπήρξε σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου και της πολιτικής που ακολουθούσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τρεις εβδομάδες πριν από το θάνατό του είχε συναντηθεί με τον Αντρέι Λουγκοβόι, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής εταιρείας ιδιωτικών φρουρών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται γι αυτόν, κάποτε δούλευαν στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Από τα ιδρυτικά στελέχη του ιδρύματος είναι ο εξόριστος Ρώσος μεγιστάνας, Μπορίς Μπερεζόφσκι, ο οποίος είναι επίσης πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.