Αποκαλυπτικά στοιχεία της HRW για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών στο Ιράκ

0

Εξήντα πέντε εκτελέσεις είχε πραγματοποιήσει το Ιράκ μόνο τον πρώτο μήνα του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch (HRW) την Πέμπτη. Η οργάνωση διευκρίνισε ότι οι εκτελέσεις αφορούσαν ως επί το πλείστον δράστες κακουργημάτων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο.

«Η Human Rights Watch είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την τακτική των δικαστηρίων του Ιράκ να δέχονται ως αποδεικτικό υλικό ομολογίες κατηγορουμένων, οι οποίες είναι προϊόντα απειλής, πειθαναγκασμού ή βίας. Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαλύψει τα ονόματα όλων των θανατοποινιτών, τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν, τα πρακτικά του δικαστηρίου για τις δίκες τους και λεπτομέρειες για κάθε άλλη καταδίκη που εκκρεμεί», ανέφερε το δελτίο τύπου της οργάνωσης. Η Human Rights Watch εξέφρασε επίσης την ανησυχία της όσον αφορά την ριζικά εσφαλμένη αντίληψη του ποινικού συστήματος δικαιοσύνης της χώρας, ενώ ζήτησε μορατόριουμ για όλες τις μελλοντικές εκτελέσεις.

Η οργάνωση είχε καταφερθεί και στο παρελθόν κατά του Ιράκ σε σχέση με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Ιούνιο, είχε καταδικάσει δημοσίως τον ξυλοδαρμό Ιρακινών διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι συλλειτουργούσε μαζί με το στρατό μυστικές φυλακές και κέντρα βασανισμού υπόπτων.

Σχόλια