Απών από το εδώλιο ο Κάρατζιτς, όπως είχε απειλήσει

0

Την απόφασή του να μποϊκοτάρει τη δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έκανε χθες πράξη ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Κάρατζιτς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, κάτι για το οποίο είχε ενημερώσει την περασμένη Τετάρτη με επιστολή του στην οποία ισχυριζόταν πως δεν είναι έτοιμος για την υπεράσπισή του. «Διαπιστώνω ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι παρών. Παρατηρώ ακόμα ότι, εφόσον επέλεξε να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του, δεν είναι παρών κανείς συνήγορος για να τον εκπροσωπήσει», είπε λίγο αφότου ανέβηκε στην έδρα ο Νοτιοκορεάτης δικαστής, Ο-Γκον Κουόν.
Το δικαστήριο αμέσως μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας υποχρεώθηκε να διακόψει για σήμερα. Η κίνηση του Κάρατζιτς προκάλεσε την οργή μέρους του ακροατηρίου. Τριάντα μητέρες θυμάτων του πολέμου στη Βοσνία που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες. «Είναι σαν να σκοτώθηκαν για δεύτερη φορά», είπε με αγανάκτηση η 62χρονη Μούνιρα Σούμπασιτς, η οποία έχασε τους δικούς της ανθρώπους στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Η Μπακίρα Χάσετσιτς, θύμα βιασμού κατ’ επανάληψη στη διάρκεια του πολέμου, σχολίασε: «Θέλουμε να δικαστεί ο Κάρατζιτς… αλλά δεν θα ξαφνιαστώ αν δεν εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριο». Είχε προηγηθεί διαδήλωση μητέρων θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα στη Χάγη.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Ο 64χρονος ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας δηλώνει αθώος για τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που τον βαραίνουν και τον Σεπτέμβριο υποστήριξε πως χρειαζόταν άλλους δέκα μήνες για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Σχόλια