Απορία προκαλούν οι δηλώσεις Αστιανί για μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και δικηγόρων

0

Με απορία και προβληματισμό έγιναν δεκτές από τη διεθνή κοινότητα οι δηλώσεις της Σακινέχ Αστιανί, της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, ότι θα μηνύσει τους δύο γερμανούς δημοσιογράφους που πήραν συνέντευξη από τον γιο της και συνελήφθησαν. Η Αστιανί, φέρεται να δήλωσε επιπλέον ότι προτίθεται να μηνύσει αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τον πρώην συνήγορό της Μοχαμάντ Μοσταφαϊέ και την Μίνα Αχαντί, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού, με έδρα την Κολωνία. Όπως σχολίασε γερμανός διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας “δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι στο Ιράν αναγκάζονται να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις”.
Εξάλλου, οι επίμαχες δηλώσεις που αποδίδονται στην Αστιανί έρχονται την ώρα που για πρώτη φορά, ανώτατος εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως η ποινή θανάτου δια λιθοβολισμού που της έχει επιβληθεί μπορεί να αναιρεθεί.
Άμεση, πάντως, ήταν η αντίδραση της εφημερίδας Bild am Sonntag, που ανακοίνωσε πως μια ενδεχόμενη μήνυση κατά των δημοσιογράφων της προκαλεί κατάπληξη. “Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως μια γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράν μπορεί να βγει για λίγες ώρες από τη φυλακή και να δηλώσει ενώπιον ξένων μέσων ενημέρωσης ότι θέλει να μηνύσει δύο δημοσιογράφους που καλύπτουν την υπόθεσή της”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βοηθός αρχισυντάκτη της εφημερίδας Μίκαελ Μπακχάους, που αποδίδει τις δηλώσεις Αστιανί σε τεράστια πίεση από το ισλαμικό καθεστώς.

Σχόλια