Απορρίφθηκαν αγωγές κατά Νομικών Σχολών για παραπλάνηση υποψηφίων φοιτητών, στις ΗΠΑ

0

Οι ενάγοντες ισχυρίζονταν ότι είχαν παραπλανηθεί και υποστεί ζημία, επειδή τα δύο Πανεπιστήμια –που βρίσκονται στην Πολιτεία του Σικάγο- είχαν αναρτήσει παραπλανητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση των αποφοίτων Νομικής στην αγορά εργασίας. Η δικαστής Mary Mikva δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα των εναγόντων και απέρριψε οριστικά τις αγωγές στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου John Marshall δήλωσε σχετικά ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει την θέση του Πανεπιστημίου ότι καμία παραπλάνηση δεν προκλήθηκε στους υποψήφιους φοιτητές από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο για τις προοπτικές εργασίας των αποφοίτων.

Το εναγόμενο Πανεπιστήμιο είχε υποστηρίξει εξάλλου ότι τα δημοσιευθέντα στοιχεία βρίσκονταν σε πλήρη συμμόρφωση με τα standards επίσημων αρχών και οργανώσεων. Αγωγές με παρόμοιο αντικείμενο είχαν ασκηθεί πέρυσι και εναντίον άλλων αμερικανικών Νομικών Σχολών.

Περίπου 12 Νομικές Σχολές σε Πανεπιστήμια διαφόρων πολιτειών των ΗΠΑ είχαν εναχθεί τον Φεβρουάριο του 2012 από αποφοίτους, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι επέλεξαν τα Πανεπιστήμια λόγω των πολύ θελκτικών εργασιακών προοπτικών που εμφάνιζαν στα ενημερωτικά τους φυλλάδια, διαπιστώνοντας όμως μετά την αποφοίτησή τους ότι η εικόνα αυτή για την αξία του πτυχίου τους δεν ανταποκρινόταν στην αγορά εργασίας.

Πέραν των άλλων οι απόφοιτοι ισχυρίζονταν ότι υπέστησαν άμεση ζημία λόγω των δανείων που αναγκάστηκαν να αναλάβουν προκειμένου να αποπληρώσουν τα δίδακτρα των σπουδών τους, ενώ μόνον αργότερα συνειδητοποίησαν ότι υπήρξαν θύματα πλάνης της διαφημιστικής πολιτικής των Πανεπιστημίων τους. Μέχρι στιγμής πάντως καμία αγωγή δεν έχει ευδοκιμήσει, αντιθέτως τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν απορρίψει πέντε αγωγές από αυτές που έχουν συνολικά ασκηθεί.

Σχόλια