Απορρίφθηκαν από το ΕΔΑΔ προσφυγές οικογενειών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων

0

«Εκτός εύλογου χρονικού διαστήματος» θεώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι καταχωρήθηκαν οι 49 προσφυγές οικογενειών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων κατά της Τουρκίας, προχωρώντας στην απόρριψή τους.
Για απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη κρίση για ανάλογη υπόθεση έκανε λόγο σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή στο ΡΙΚ ο εκ των δικηγόρων-αιτητών, Αντρέας Αγγελίδης. «Το έγκλημα που έχει διαπράξει η Τουρκία με την εισβολή της στην Κύπρο είναι συνεχές και, εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι, η αιτιολογία αυτή δεν ευσταθεί νομικά, λογικά ή πολιτικά», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην υπόθεση «Βαρνάβα και άλλοι» που είχε καταχωρηθεί το 1990 (δέκα χρόνια πριν από τις 49 προσφυγές), το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία υπεύθυνη.
Την προσοχή των πολιτών και του νομικού κόσμου όταν κατατίθενται τέτοιες προσφυγές, ώστε να μη χάνονται υποθέσεις, επέστησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε ότι για τις εν λόγω προσφυγές στο ΕΔΑΔ δεν είχε ενημερωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να παρέμβει. Και πρόσθεσε: «Έχουμε περάσει από συμπληγάδες στην υπόθεση των αγνοουμένων. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να καταστρέφουμε όσα κερδίζουμε με ερμηνείες που θέλουν κάποιοι να δίνουν».

Σχόλια