Απορρίφθηκε από το ΔΠΔ το αίτημα του Κάρατζιτς για νέα δίκη

0

 Ο Κάρατζιτς είχε ζητήσει τη διεξαγωγή νέας δίκης, υποστηρίζοντας πως η υφιστάμενη διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χάγη, είναι άδικη καθώς η Εισαγγελία του ΔΠΔ δεν του παρείχε τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία που είχε ζητήσει, προκειμένου να προετοιμάσει επαρκώς την υπεράσπισή του.

Αντίθετα, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου κι απέρριψε το αίτημά του. Στην απορριπτική απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι η δίκη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας αναβλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κατηγορούμενο να μελετήσει έγγραφα σχετικά με την εναντίον του υπόθεση.

Το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία θεωρεί πως παρά τις καθυστερήσεις στην προσκόμιση στοιχείων, έγκαιρα, από την πλευρά της Εισαγγελίας, τα δικαιώματα του κατηγορούμενου διασφαλίστηκαν με την παροχή επιπλέον χρόνου στον ίδιο για την εξέταση μαρτύρων. Από την αρχή της δίκης, τον Οκτώβριο του 2009, έως σήμερα η Εισαγγελία έχει προσκομίσει στον Κάρατζιτς στοιχεία και τις καταθέσεις 1625 μαρτύρων (συνολικά 224.448 σελίδες) αλλά δεν του παρείχε άλλα 406 ανάλογα έγγραφα, τα οποία ο ίδιος είχε ζητήσει.

Απορρίφθηκε από το ΔΠΔ το αίτημα του Κάρατζιτς για νέα δίκη

Σχόλια