Απορρίπτει κάθε ιδέα ιδιοκτησίας δικηγορικών εταιρείων από μη δικηγόρους ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος

0

Επιμένει η Αμερικανικός  Δικηγορικός Σύλλογος (ABA – American Bar Association) στην θέση του να μην επιτρέπεται η ιδιοκτησία δικηγορικών εταιρειών από μη δικηγόρους, έστω και εν μέρει. Ο Σύλλογος απέρριψε όλες τις προτάσεις για αλλαγή του υπάρχοντος αυστηρού νομοθετικού καθεστώτος, ενώ τοποθετήθηκε αρνητικά ακόμη και για το ενδεχόμενο ενδιάμεσων/ηπιότερων μορφών συμμετοχής μη δικηγόρων. Τέτοιες ενδιάμεσες μορφές που είχαν προταθεί ήταν αφενός η μεικτή εταιρεία για δικηγορικές και λογιστικές εργασίες ή η δυνατότητα παθητικών επενδύσεων στις δικηγορικές εταιρείες από τρίτους.

Σκληρή στάση επί του θέματος κρατά και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης, ο οποίος μόλις ένα μήνα νωρίτερα ανακοίνωνε ότι δεν επιτρέπεται σε δικηγόρους του Συλλόγου να εργάζονται σε εταιρείες που ανήκουν σε μη δικηγόρους, λόγω ασυμβατότητας της συμπεριφοράς αυτής με τον Κώδικα των Δικηγόρων. Οι δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης με τέτοιο καθεστώς δεν έχουν μείνει άπραγες και ήδη ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα της απαγόρευσης αυτής ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων. Μία πρώτη προσφυγή της εταιρείας Jacob & Meyer έχει απορριφθεί πάντως από το δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι δεν τίθεται ζήτημα δυσανάλογου περιορισμού της επαγγελματικής ελευθερίας.

«Είμαστε για τα καλά στον 21ο αιώνα και ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος  είναι πιο πίσω και από το 1980 ακόμη. Αρνείται να δεχθεί ρυθμίσεις, τις οποίες η Πολιτεία της Ουάσινγκτον εφαρμόζει εδώ και δύο δεκαετίες», σχολίασε απογοητευμένος ο Thomas Gordon από την μη κερδοσκοπική οργάνωση “Responsive Law”. «Νομίζω ότι η Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος φοβάται την αλλαγή. Είναι δύσκολο να έρχονται τόσοι άνθρωποι με πρωτοποριακές ιδέες για τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος και να περιορίζονται από κανόνες δεοντολογίας που δεν προστατεύουν τους πολίτες, αλλά προάγουν το νομικό μονοπώλιο», σημείωσε.

 

Σχόλια