Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν συνεργασία του Νιγηριανού στρατού με πετρελαϊκή εταιρεία

0

Η εταιρεία κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε τακτικά τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Νιγηρίας, για να απομακρύνουν ακτιβιστές που διαδήλωναν ειρηνικά κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης στο δέλτα του Νίγηρα στην περιοχή Onigoland.

Ο φάκελος των αρχείων που αποκαλύφθηκαν περιέχει εμπιστευτικά υπομνήματα, φαξ, και μαρτυρικές καταθέσεις, και αποκαλύπτει ότι ο στρατός –πέρα από τον συστηματικό χρηματισμό- οργάνωνε και μικροεπιθέσεις ελέγχου και εκφοβισμού σε χωριά και κοινότητες, τα μέλη των οποίων αντιδρούσαν στην περιβαλλοντική πολιτική της εταιρείας. Κάποιες από τις «έρευνες» είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ακτιβιστών ή την καταστροφή των κοινοτήτων τους. Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών υπέφεραν από χρόνιες ασθένειες λόγω των συνεχών διαρροών πετρελαίου και της ρίψης αποβλήτων στο νερό, ενώ συλλαμβάνονταν και τρομοκρατούνταν από τις αρχές προκειμένου να μην κινηθούν νομικά κατά των πετρελαϊκών εταιρειών της περιοχής.

Ανάμεσα στα αρχεία, βρέθηκε επιστολή της εταιρείας από το 1994, με την οποία η εταιρεία συμφωνεί να χρηματοδοτήσει την αγορά φορτηγού οχήματος ως δώρο για τις υπηρεσίες και τη συνεργασία που τις προσφέρει ο νιγηριανός στρατός, και ως εκδήλωση βούλησης για στήριξη στις μελλοντικές τις δράσεις. Το όχημα αυτό, μαζί με άλλα, χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις στα χωριά της φυλής Ogoni. Εκπρόσωπος της εταιρείας, αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, λέγοντας ότι δεν είχε εμπλακεί ποτέ σε χρηματοδότηση μελών ή επιχειρήσεων του νιγηριανού στρατού.

Στο παρελθόν, η  ανωτέρω εταιρεία ταλαιπωρήθηκε αρκετές φορές από τη Δικαιοσύνη, όσον αφορά τις καταγγελίες για τη δράση της στην αφρικανική χώρα. Μηνύσεις της είχαν απευθύνει τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για συνενοχή στην «ανθρώπινη τραγωδία» της περιοχής Onigoland. Ενώπιον ομοσπονδιακού αμερικανικού δικαστηρίου είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στη δολοφονία του συγγραφέα Ken Saro-Wiwa, και άλλων μελών της φυλής των Ogoni, υπόθεση που ξεχάστηκε μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των 15.5 εκατομμυρίων δολαρίων που πέτυχε με τις οχτώ οικογένειες των θυμάτων.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Νιγηρία από το 1950, διαθέτει 90 σταθμούς εξόρυξης πετρελαίου και αποτελεί –μαζί με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες της περιοχής- τον μεγαλύτερο παράγοντα μόλυνσης του ποταμού και καταστροφής της παραποτάμιας χλωρίδας.

Σχόλια