Αποστολή ειδικής νομικής ομάδας από τις ΗΠΑ στην Αϊτή με σκοπό την κατάρτιση των δικαστών

0

Ομάδα ειδικών διεθνολόγων απέστειλαν οι ΗΠΑ στην  Αϊτή με σκοπό να δώσουν κατευθύνσεις στο δικαστικό σώμα της χώρας, ώστε να διασφαλίσει τη λειτουργική του ανεξαρτησία από πολιτικές και άλλες πιέσεις. Ειδικότερα, η αποστολή των ειδικευμένων νομικών θα αξιολογήσει και την πρόσφατη εριζόμενη απόφαση του ανακριτή στην υπόθεση του εγκληματία πολέμου Jean-Claude Duvalier.

Την αποστολή νομικής ομάδας στο κράτος της Καραϊβικής ανακοίνωσε επίσημα ο Πρωθυπουργός της χώρας Gary Conille, ο οποίος διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνδρομή των ΗΠΑ σε συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Τους ζητήσαμε πράγματι καθοδήγηση στην ενίσχυση του δικαιοδοτικού μας συστήματος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι, όταν ο δικαστής βγάζει μία απόφαση, η κοινή γνώμη αισθάνεται άνετα με αυτήν, αισθάνεται ότι ο δικαστής λειτούργησε ανεξάρτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Conille.

Η υπόθεση του Duvalier είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις προσφάτως, καθώς ο ανακριτής έκρινε ότι ο δικτάτορας δεν θα δικαζόταν για προσβολές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου που τελέσθηκαν στη διάρκεια του δεκαπενταετούς καθεστώτος του, αλλά αντιθέτως θα δικαζόταν για κατηγορίες οικονομικής φύσεως. Το γεγονός είχε καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις και θύματα εγκλημάτων πολέμου, που είχαν αφήσει υπόνοιες ότι η κρίση του ανακριτή είχε επηρεαστεί πολιτικά.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την προσεχή συνάντηση της ειδικευμένης νομικής ομάδας με τους αξιωματούχους της Αϊτής, αλλά αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για το ρόλο της. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στη χώρα αυτές τις μέρες.

Σχόλια