Αποσύρονται κατηγορίες κατά υπόπτων στο Γουαντάναμο

0

Οι αμερικανικές αρχές απέσυραν τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που είχαν απαγγελθεί εις βάρος πέντε κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Χωρίς να δικαιολογήσει την εν λόγω απόφαση εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται να απαγγελθούν νέες κατηγορίες εις βάρος των υπόπτων.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα ο εισαγγελέας, ο οποίος είχε αναλάβει τις υποθέσεις των πέντε κρατουμένων, υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για τις πρακτικές της υπηρεσίας του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβεβαιώσει ότι το κέντρο κράτησης στην Κούβα δεν πρόκειται να κλείσει πριν από το τέλος της θητείας του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση Μπους έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι θεωρεί το Γουαντάναμο “εργαλείο ζωτικής σημασίας” στον “πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας”.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το Γουαντάναμο είναι “νομική μαύρη τρύπα” με την οποία παραβιάζονται τα δικαιώματα των κρατουμένων είτε με την επ άπειρον κράτηση είτε με τη διενέργεια δικών από εκτελεστικές στρατιωτικές επιτροπές.

Σχόλια