Απόσυρση κατηγοριών σε δίκη στο Γκουαντάναμο

0

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η αρμόδια δικαστής των ακροαματικών διαδικασιών στο στρατόπεδο κράτησης Γκουαντάναμο απέσυρε τις κατηγορίες εις βάρος του Σαουδάραβα που κατηγορείται ότι εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού πλοίου USS Cole.

Λίγες ημέρες νωρίτερα από την απόφαση της δικαστού Σούζαν Κρόφορντ, ο δικαστής Τζέιμς Πολ είχε απορρίψει αίτημα που υποβλήθηκε από την κατηγορούσα αρχή και ζητούσε την αναστολή της δικαστικής διαδικασίας επί 120 ημέρες.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου διευκρίνισαν ότι η δικαστής Σούζαν Κρόφορντ απέσυρε τις κατηγορίες εις βάρος του αλ Νασίρι χωρίς προκατάληψη και διευκρίνισαν ότι είναι δυνατό να οριστεί νέα ημερομηνία για την εκ νέου απαγγελία των κατηγοριών.

Ο κατηγορούμενος παραμένει υπό κράτηση.

Ο Σαουδάραβας, Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι είναι ένας από τους έξι κρατούμενους που, αν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο αλ-Νασίρι συνελήφθη το 2002 και κρατήθηκε από τη CIA σε άγνωστη τοποθεσία μέχρι το 2006, οπότε μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αναστολή των διαδικασιών για 120 ημέρες, χρόνος που απαιτείται για να αποφασιστεί η τύχη των έκτακτων στρατοδικείων του Γκουαντάναμο.

Την επομένη, δυο δικαστές, ο ένας από τους οποίους είχε αναλάβει την υπόθεση των πέντε ανδρών που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αποδέχτηκαν το αίτημα.

Σχόλια