Αποζημιώσεις σε υπαλλήλους αμερικανικών πρεσβειών για βομβιστικές επιθέσεις του 1998

0

Υπέχουν διεθνή ευθύνη τα κράτη του Ιράν και του Σουδάν για τις βομβιστικές επιθέσεις τρομοκρατών σε αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία τον Αύγουστο του 1998. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, που επιδίκασε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.
Οι ενάγοντες ισχυρίζονταν ότι οι πράξεις των ιδιωτών-τρομοκρατών ήταν καταλογιστέες στα δύο κράτη κατ’ εξαίρεση, επειδή αυτά οργάνωσαν και ενίσχυσαν τους δράστες για τις επιθέσεις. Τα θύματα ήταν εργαζόμενοι στις αμερικανικές πρεσβείες, ενώ τις επιθέσεις είχε αναλάβει η οργάνωση Αλ-Κάιντα.
«Η κυβέρνηση του Ιράν ενισχύει υλικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, εδώ και πολλά χρόνια. Το ιρανικό κράτος προσφέρει τη μεγαλύτερη διευκόλυνση από κάθε άλλο κράτος στους τρομοκράτες που βάλλουν τα αμερικανικά συμφέροντα τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα το 1990, το Ιράν αντιλαμβανόταν τη δράση της Αλ-Κάιντα σαν ένα εργαλείο αποσταθεροποίησης των αμερικανικών συμφερόντων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση βοήθησε και συνωμότησε με τους τρομοκράτες στην πραγματοποίηση των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Αυγούστου. (…) Από την άλλη το Σουδάν την επίμαχη δεκαετία ακολουθούσε πολιτική που διευκόλυνε την δραστηριοποίηση τρομοκρατικών και επαναστατικών οργανώσεων στο εσωτερικό του. Η Αλ-Κάιντα αναπτύχθηκε ταχύτατα εκεί την πενταετία 1991-1996, διότι δρούσε ελεύθερα και ανενόχλητα με την ανοχή των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων του κράτους. Αυτή η απεριόριστη ελευθερία έφερνε την οργάνωση σχεδόν πάνω από το νόμο», ανέφερε η απόφαση σε σχέση με τον ρόλο που έπαιξαν τα δύο κράτη στις επιθέσεις.
Το δικαστήριο προτίμησε να εφαρμόσει το πολιτειακό δίκαιο, διότι οι ενάγοντες ήταν αλλοδαποί που εργάζονταν σε πρεσβείες των πρωτευουσών των ξένων κρατών.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει από το 2008 και αμερικανικός νόμος με ισχύ σε όλο το ομοσπονδιακό κράτος, που δίνει αυτοτελές δικαίωμα σε αλλοδαπούς υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να διεκδικούν αποζημίωση από ξένα κράτη που ευθύνονται για τρομοκρατία, εφόσον τα θύματα υφίστανται σωματικές βλάβες από την επίθεση εν ώρα υπηρεσίας (National Defense Authorization Act 2008 – NDAA).

Σχετικό Έγγραφο