Αποζημίωση σε οικογένεια υπέρβαρης λόγω άρνησης μεταφοράς από τρεις αεροπορικές εταιρείες

0

Σε συμφωνία κατέληξαν οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, Delta και KLM, με τον σύζυγο υπέρβαρης, καθώς κατηγορούνταν ότι αρνήθηκαν να τη μεταφέρουν και η οποία πέθανε στη συνέχεια καθώς δεν πρόλαβε να λάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή της.

Η γυναίκα η οποία ζύγιζε 185 κιλά, πέθανε τον Οκτώβριο του 2012 στην Ουγγαρία, αφού δεν κατάφερε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να νοσηλευτεί. Ο σύζυγός της, Γιάνος Σόλτες, κατηγορούσε τις τρεις εταιρείες για “αμέλεια” και “σκανδαλώδη συμπεριφορά” επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν τη σύζυγό του λόγω του βάρους και της αναπηρίας της και ζητούσε αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Βίλμα Σόλτες, 56 ετών, είχε ακρωτηριαστεί από το ένα πόδι και έπασχε από νοσηρή παχυσαρκία, με αποτέλεσμα να μετακινείται πάντα με αναπηρικό αμαξίδιο. Για να πάει από τη Νέα Υόρκη στη Βουδαπέστη, μέσω Άμστερνταμ, είχε κλείσει δύο θέσεις στο αεροπλάνο.
Κατά την επιστροφή της, στις 15 Οκτωβρίου 2012 και ενώ έπρεπε να την δει κατεπειγόντως ο γιατρός της στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της KLM έδωσε εντολή να αποβιβαστεί το ζεύγος επειδή το αναπηρικό αμαξίδιο δεν μπορούσε να φτάσει στις θέσεις που είχε κλείσει η γυναίκα. Αφού περίμεναν επί πέντε ώρες στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, ο Γιάνος και η Βίλμα ταξίδεψαν οδικώς άλλες 4,5 ώρες μέχρι την Πράγα, για να πάρουν το αεροπλάνο της εταιρείας Delta, που είχε ενημερωθεί για την αναπηρία της γυναίκας.

Όμως και η Delta τους διαμήνυσε ότι δεν είχε τον τρόπο να επιβιβάσει τη γυναίκα κι έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ουγγαρία. Ο ταξιδιωτικός πράκτοράς τους στη Νέα Υόρκη τους έκλεισε κατόπιν θέση στις 22 Οκτωβρίου σε μια πτήση της Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης και ειδοποίησε τη γερμανική εταιρεία για την κατάσταση της υγείας της Βίλμα Σόλτες.
Το ζευγάρι είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο όταν και πάλι ο κυβερνήτης τους ζήτησε να φύγουν, θεωρώντας ότι η υπέρβαρη γυναίκα καθυστερούσε την πτήση και θα έχαναν τις ανταποκρίσεις τους στη Φρανκφούρτη οι υπόλοιποι επιβάτες. Χρειάστηκαν 25-30 λεπτά για να αποβιβαστεί η Βίλμα, η οποία πέθανε δύο ημέρες αργότερα στην Ουγγαρία.

Οι όροι του συμβιβασμού δεν αποκαλύφθηκαν, όμως ο Δικηγόρος της γερμανικής εταιρίας, Μάικλ Χόλαντ, ανακοίνωσε την συμφωνία με επιστολή του στον Δικαστή της Νέας Υόρκης, Ρίτσαρντ Σάλιβαν, βάζοντας έτσι τέλος στη σχετική δικαστική διαδικασία.

 

Σχόλια