Αποζημίωση ζητούν δύο αμερικανικές πολιτείες για ζημιές από πετρελαιοκηλίδα

0

Το κρίσιμο είναι η εύρεση του εφαρμοστέου δικαίου, αφού από τη μια πλευρά η διαρροή συνέβη σε ομοσπονδιακή θαλάσσια ζώνη, από την άλλη όμως η αποζημίωση διεκδικείται μέσα από πολιτειακούς νόμους.

Ο δικαστής στη συζήτηση της προηγούμενης Παρασκευής παρομοίασε την διαρροή πετρελαίου με ρίψη πυραύλου, κατευθύνοντας το ζήτημα προς την εθνική κυριαρχία. «Όπως δεν έχει κανείς την απαίτηση από κάποιον να μένει άπραγος όταν πύραυλος από ομοσπονδιακές πηγές καταλήξει στα εδάφη της πολιτείας του, έτσι δεν πρέπει να αρνηθούμε στις πολιτείες Λουιζιάνα και Αλαμπάμα το δικαίωμα να ενάγουν αυτόν που μολύνει το φυσικό τους περιβάλλον».

Από τη στιγμή που η πετρελαιοκηλίδα δημιουργήθηκε κατόπιν διαρροής σε ομοσπονδιακά ύδατα, ισχύει κατ’ αρχήν ο νόμος για τις πετρελαιοκηλίδες Oil Pollution Act (OPA), που έχει ισχύ σε όλες τις ομόσπονδες πολιτείες. Αυτό έκρινε και ο δικαστής με γραπτή δήλωση στις 26 Αυγούστου. Από την άλλη, το ομοσπονδιακό δίκαιο που ρυθμίζει τέτοιου είδους περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ελλιπές ως προς το σκέλος της αποζημίωσης, εγείροντας ερωτήματα για το επιτρεπτό της συμπληρωματικής εφαρμογής του εκάστοτε πολιτειακού δικαίου. Πράγματι, η σχετική ομοσπονδιακή ρύθμιση προβλέπει ότι τα επιβληθέντα πρόστιμα θα προστεθούν στο Ομοσπονδιακό Ταμείο για τις Περιβαλλοντικές Ζημίες από Πετρελαιοκηλίδες, χωρίς όμως έτσι να ικανοποιούνται άμεσα, χρηματικά οι πολιτείες.

Ο νομικός εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας επιχειρηματολόγησε ότι ο δικαστής αποδέχθηκε ήδη από τον Αύγουστο το ομοσπονδιακό ως εφαρμοστέο δίκαιο, συνεπώς μόνο συμπληρωματική εφαρμογή άλλων ομοσπονδιακών νομοθετημάτων όπως το Clean Water Act χωρεί. Στον αντίποδα, ο συνήγορος των δύο Πολιτειών έθεσε το ερώτημα στα πλαίσια της εθνικής κυριαρχίας, δηλώνοντας ότι αν το δικαστήριο αρνηθεί στις πολιτείες τη δυνατότητα να αποζημιωθούν για τη βλάβη που προκλήθηκε στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι σαν να τους αρνείται την δυνατότητα αυτοπροστασίας.

Ο δικαστής έδωσε στα δύο μέρη προθεσμία δέκα ημερών για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους πριν την επόμενη συζήτηση της υπόθεσης στις 21 Οκτώβρη.
 

Σχόλια