«Πράσινο φως» από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας για τη δίωξη 19 πολιτικών

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα της πολιτικής αγωγής, έδωσε το πράσινο φως για την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος 19 πολιτικών, τραπεζιτών και διαφημιστών οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στη σύσταση ενός δικτύου διαφθοράς κατά την περίοδο της πρώτης θητείας του προέδρου Λούλα.

Οι διώξεις στρέφονται κατά πρώην ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων (PT), μεταξύ των οποίων, είναι και ο Ζοζέ Ντιρσέου, πρώην υπουργός Προεδρίας του Λούλα, αλλά και ο Λουίς Γκουσικέν, μέλος του PT, πρώην υπουργός Επικοινωνιών και ένας από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου Λούλα.

Θα διωχθούν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ζοάο Πάουλο Κούνια του PT, καθώς και ο διαφημιστής Μάρκος Βαλέριο, ο οποίος φέρεται ως ο άνθρωπος κλειδί του συστήματος παράνομων χρηματοδοτήσεων και δύο συνεργάτες του.

Στόχος του συστήματος που δημιουργήθηκε γύρω από τον Μάρκος Βαλέριο ήταν να “”εξασφαλισθεί η παραμονή του PT στην εξουσία μέσω της εξαγοράς πολιτικής υποστήριξης άλλων κομμάτων και της μελλοντικής και παρελθούσας (πληρωμή δανείων) χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας τους””, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, την περίοδο 2003-2004, τουλάχιστον 55 εκατομμύρια ρεάλ διακινήθηκαν από δύο τράπεζες, την Μπάνκο Ρουράλ και την Μπάνκο ντο Μίνας Γκεράις. Τα ποσά προορίζονταν κυρίως για τη δωροδοκία σε είδος βουλευτών προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολιτική υποστήριξή τους στην κυβέρνηση.