«Πράσινο φως» δίνει το ΕΔΔΑ στη Βρετανία για την έκδοση πέντε υπόπτων τρομοκρατίας

0

Απόφαση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δίνοντας στη Βρετανία το «πράσινο φως» για την έκδοση πέντε υπόπτων τρομοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των πέντε υπόπτων περιλαμβάνεται και ο ριζοσπάστης ιμάμης Abu Hamza.

Οι δικαστές του ΕΔΔΑ έκριναν ότι με την έκδοση δεν θα συνέτρεχε παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, στο οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Οι προσφεύγοντες είχαν ισχυριστεί επίσης ότι οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές ασφαλείας του Κολοράντο, όπου κρατούνται όσοι καταδικάζονται για τρομοκρατία, αλλά και ο συμψηφισμός πολλών ποινών φυλάκισης, με τις οποίες απειλούνται, συνιστούν έκθεσή τους σε απάνθρωπη μεταχείριση. «Αν οι προσφεύγοντες καταδικαστούν για τα εγκλήματα που κατηγορούνται, οι ΗΠΑ θα δικαιολογούνται να τους θεωρούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και άρα να περιορίσουν τη δυνατότητα επικοινωνίας τους με τον έξω κόσμο στη διάρκεια έκτισης της ποινής τους. Εξάλλου, οι τρόφιμοι της φυλακής ADX παρότι είναι στην απομόνωση για μεγάλο διάστημα, έχουν αρκετές παροχές και ανέσεις, όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, βιβλία, χειροτεχνίες και άλλα, ενώ μπορούν να δέχονται τηλεφωνήματα και να επικοινωνούν με την οικογένειά τους μέσω αλληλογραφίας. Όλες αυτές οι παροχές ξεπερνούν αυτά που προσφέρονται στα περισσότερα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ευρώπης», ήταν το σκεπτικό του δικαστηρίου.

Παρότι το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την έκδοση για τους πέντε υπόπτους τρομοκρατίας – Abu Hamza, Babar Ahmad, Syed Tahla Ashan, Adel Abdul Bary, Khaled Al-Fawwaz – ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης για την τύχη ενός έκτου υπόπτου, του Haroon Rashid Aswat. Για το έκτο αυτό πρόσωπο το δικαστήριο ζήτησε περισσότερο υλικό, για να διαπιστωθεί η πνευματική του υγεία και το πώς αυτή θα επηρεάσει την πρόοδο της δικαστικής διαδικασίας στις ΗΠΑ.

Ο Abu Hamza, πρώην ιμάμης της συνοικίας Finsbury στο Βόρειο Λονδίνο, καταζητείται στις ΗΠΑ ως ύποπτος για την σύσταση κέντρου εκπαίδευσης τρομοκρατών κατά τα πρότυπα της Αλ-Κάιντα, στην Πολιτεία Όρεγκον. Επιπλέον, κατηγορείται για αποστολή οικονομικής ενίσχυσης σε στρατιώτες των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα και για την ενίσχυση ομάδας απαγωγέων που απήγαγαν ομάδα 16 τουριστών το 1998 στην Υεμένη.

 

Σχόλια