«Πράσινο φως» για εισαγγελική έρευνα σε τηλεφωνικά αρχεία δύο δημοσιογράφων

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την ένσταση της εφημερίδας New York Τimes, με την οποία ζητούσε να μην εφαρμοσθεί η απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης, η οποία έκρινε ότι μπορούν να ερευνηθούν τα τηλεφωνικά αρχεία δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας, ώστε να αποκαλυφθεί η πηγή τους.

Οι δημοσιογράφοι Φίλιπ Σένον και Τζούντιθ Μίλερ είχαν ενημερωθεί από άγνωστη πηγή πως η κυβέρνηση σκόπευε να ‘παγώσει’ τα περιουσιακά στοιχεία δύο μουσουλμανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων, επειδή τις θεωρούσε ύποπτες για πιθανή χρηματοδότηση τρομοκρατών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτιμώντας πως οι τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες μπορούσαν να παρακωλύσουν τις έρευνες, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, αξιώνοντας να αποκαλυφθεί η πηγή αυτών των πληροφοριών. Τον Αύγουστο, Εφετείο της Νέας Υόρκης έκρινε πως ο εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ μπορεί να ερευνήσει τα τηλεφωνικά αρχεία των δύο δημοσιογράφων.

Η εφημερίδα, με την ένσταση της προς το Ανώτατο Δικαστήριο, ζητούσε να μην εφαρμοσθεί η εν λόγω απόφαση, ενώ προετοιμάζει την προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και θα εξετασθεί η υπόθεση που θίγει τα συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου, ωστόσο το αίτημά της δεν έγινε δεκτό.

Σχόλια