Αραβικά Εμιράτα: Σε εξέλιξη η πρώτη δίκη μελών της αλ Κάιντα

0

Εννέα μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα της Αλ Κάιντα, που σχεδίαζαν επιθέσεις, δικάζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πρώτη δίκη αυτού του είδους στην αραβική χώρα του Κόλπου.

Η δίκη ξεκίνησε ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας στο Άμπου Ντάμπι και η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε στις 19 Μαΐου για το “διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων”, σύμφωνα με άρθρο της Gulf News. Οι αρχές ανακοίνωσαν τον Απρίλιο του 2013 την εξάρθρωση του συγκεκριμένου πυρήνα της Αλ Κάιντα, για πρώτη φορά στη χώρα όπου – αξίζει να σημειωθεί – πως δεν έχει αναφερθεί καμία επίθεση που να συνδέεται με την τρομοκρατία.

Οι εννέα κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας δικάζεται ερήμην, “είναι Άραβες, στην πλειοψηφία τους από τη βόρεια Αφρική” και διώκονται για το “σχεδιασμό ενεργειών με στόχο την υπονόμευση της ασφάλειας της χώρας, των πολιτών της και αλλοδαπών”, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το κατηγορητήριο. Επιπλέον, κατηγορούνται για “στρατολόγηση, χρηματοδότηση και παροχή υποστήριξης στην Αλ Κάιντα” και για “απόπειρα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες της περιοχής”.

Το Δεκέμβριο του 2012, τα Εμιράτα είχαν ανακοινώσει την εξάρθρωση μιας οργάνωσης που σχεδίαζε “τρομοκρατικές” ενέργειες στη χώρα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά χωρίς να κάνουν λόγο για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.  Επίσης, δικαστήριο της χώρας καταδίκασε τους τελευταίους μήνες δεκάδες εγχώριους και Αιγύπτιους ισλαμιστές, κατηγορούμενους για συνωμοσία ή για τη σύσταση πυρήνων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία βρισκόταν τότε στην εξουσία στην Αίγυπτο.