Αργεντινή: Αντισυνταγματική η συμφωνία με το Ιράν για την έρευνα βομβαρδισμού εβραϊκού κέντρου

0

Δικαστήριο στην Αργεντινή αποφάνθηκε ότι μια αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της Αργεντινής και του Ιράν για τη διενέργεια ερευνών σχετικά με τον βομβαρδισμό κέντρου εβραϊκής κοινότητας στο Buenos Aires το 1994, είναι αντισυνταγματική.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία τον Ιανουάριο του 2013 και με αυτήν επετράπη στις αρχές της Αργεντινής να ανακρίνουν υπόπτους από το Ιράν μετά από έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη Ιντερπόλ, αλλά μόνο στην Τεχεράνη.

Η συμφωνία εξόργισε επίσης εβραϊκές ομάδες, εκπρόσωποι των οποίων ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία έδινε εξουσία στο Ιράν, χωρίς να οδηγεί κανέναν ύποπτο στη δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Αργεντινής Hector Timerman ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εφεσιβάλλει την απόφαση, λέγοντας ότι ήταν ολοφάνερη από το δικαστήριο η αθέτηση διεθνών συνθηκών.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταδικαστεί σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 300.

Αργεντινή έχει εμπλακεί σε διάφορες διεθνείς νομικές διαφορές κατά τους τελευταίους μήνες.
Τον Απρίλιο, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD), διαπίστωσε ότι οι αρχές της Αργεντινής είχαν αποτύχει να διασφαλίσουν την ίση πρόσβαση και χρήση των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων των φυλακών για ένα κρατούμενο με ειδικές ανάγκες .

Ενώ τον Φεβρουάριο, δικαστήριο στην Αργεντινή αποφάνθηκε ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να προχωρήσουν με μια υπόθεση σχετικά με την εμπλοκή του πρώην προέδρου Κάρλος Μένεμ σε μια έκρηξη εργοστασίου με στρατιωτικά όπλα που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης του Rio Tercero το 1995.
 

Σχόλια