Αργεντινή: Άρχισε η δίκη του τελευταίου δικτάτορα της χώρας

0

Ξεκίνησε σε προάστιο του Μπουένος Άιρες η δίκη του 81 ετών τελευταίου δικτάτορα της Αργεντινής, Ρεϊνάλντο Μπιγνόνε και επτά ακόμα αξιωματικών, που κατηγορούνται για βασανιστήρια και «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων. Συνολικά, οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι το διάστημα 1982-83, οπότε βρέθηκε στην εξουσία ο Μπιγνόνε, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που αντετίθεντο στο καθεστώς «εξαφανίστηκαν». Ο πρώην δικτάτορας έχει παραδεχθεί την τακτική αυτή, αλλά ισχυρίζεται πως ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος –περί τους 8.000 «εξαφανισμένους».
Ο Μπιγνόνε πήρε στα χέρια του τα ηνία της χώρας του μετά την ήττα της στον Πόλεμο των Φόκλαντς. Ωστόσο, δεν έμεινε για πολύ στο τιμόνι, καθώς οι εξελίξεις τον υποχρέωσαν να ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την εκλογή του Ραούλ Αλφονσίν ως προέδρου.
Οι οκτώ κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί παλαιότερα, αλλά οι ποινές τους είχαν μετατραπεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αυτή τη φορά 56 περιπτώσεις βασανιστηρίων και δολοφονιών θα διερευνηθούν από τη Θέμιδα.

Σχόλια