Αργεντινή: ισόβια κάθειρξη σε αξιωματούχους της χούντας

0

. Ο 59χρονος Astiz είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή, βασανισμό και θανάτωση δύο Γαλλίδων μοναχών, μιας δημοσιογράφου και τριών ιδρυτικών μελών ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι έξι Γαλλίδες δραστηριοποιούνταν στο πλαίσιο αποστολής της οργάνωσης Plaza del Mayo, που είχε συσταθεί ειδικά για να ερευνήσει την τύχη κάποιων «εξαφανισθέντων» κατά τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας.

Τα θύματα ήταν μερικά από τα τελευταία άτομα που κρατήθηκαν στη Σχολή, πριν την πτώση του καθεστώτος.Συνολικά, οι κατηγορίες προς όλους τους καταδικασθέντες αφορούσαν 86 περιπτώσεις απαγωγής, βασανιστηρίων και δολοφονιών αριστερών διαφωνούντων. Η δίκη κατά των αξιωματούχων είχε ξεκινήσει από το Δεκέμβρη του 2009. Εκτός του Astiz, οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 εως 25 ετών, ενώ δύο κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν.Τα εγκλήματα έγιναν στο χώρο της Navy Mechanic School στο Μπουένος Άιρες, στρατιωτική σχολή που επί δικτατορίας μετατράπηκε σε κέντρο κράτησης.

Υπήρχε ειδική πτέρυγα για τις εγκύους κρατούμενες, οι οποίες παρέμεναν εκεί, μέχρι να γεννήσουν, και μετά θανατώνονταν. Από τους πέντε χιλιάδες κρατούμενους που ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν εκεί στη διάρκεια της επταετίας, υπολογίζεται ότι επέζησαν περίπου οι μισοί. Σήμερα, η Σχολή λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τη στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής.Η ανακοίνωση των αποφάσεων έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από ακτιβιστές οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις οικογένειες των θυμάτων, που παρακολουθούσαν την πορεία της δίκης σε γιγαντοοθόνη. Οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων δήλωναν ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα.Ο Astiz τους προηγούμενους μήνες είχε κατηγορήσει την Πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ότι η διαδικασία που κινείται εναντίον του είναι άδικη και παράνομη, διότι στο παρελθόν τόσο η Βουλή όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχαν δώσει αμνηστία στους αξιωματούχους της δικτατορίας.

Η Αργεντινή δεν είναι η μόνη λατινοαμερικάνικη χώρα που προβληματίζεται για το πώς θα χειριστεί το δικτατορικό της παρελθόν. Στη γειτονική Ουρουγουάη συζητείται από το νομοθετικό σώμα η ψήφιση νόμου άρσης της αμνηστίας που είχε δοθεί στους αξιωματούχους της δικτατορίας 1973-1985, προκειμένου να προσαχθούν σε δίκες για εγκληματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την άρση της αμνηστίας έχει ζητήσει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα την Κόστα Ρίκα (Inter-American Court of Human Rights). Ωστόσο, αυτό φαίνεται δύσκολο, αφενός λόγω πολιτικής ατολμίας επαναφοράς ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος, αφετέρου διότι πιθανόν μια τέτοια κίνηση να κρινόταν αντισυνταγματική, εφόσον η αμνηστία εγκρίθηκε με δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα το 1989 και το 2009.

Σχόλια