Αργεντινή: Κυβέρνηση κατά ομοσπονδιακού δικαστηρίου για τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας

0

Ισχυρές πολιτικές και νομικές αναταράξεις έχει προκαλέσει στην Αργεντινή η αποπομπή του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας με διάταγμα της προέδρου της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ την περασμένη Πέμπτη και η αποκατάστασή του με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου μόλις μία ημέρα αργότερα.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που έβαλε φρένο στα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα, για να αποπληρώσει χρέη της χώρας και που επανέφερε στη θέση του τον πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Μαρτίν Ρεδράδο.
Η Φερνάντες απέλυσε τον Ρεδράρο με προεδρικό διάταγμα, αλλά ένα 24ωρο αργότερα ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του, αλλά και ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα στα κρατικά ταμεία.
Ο κεντρικός τραπεζίτης είχε δεχθεί τα πυρά υπουργών που του καταλόγιζαν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η πρόεδρος της χώρας επιχειρεί να «βάλει χέρι» στα συναλλαγματικά αποθέματα, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2011. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι τα διατάγματα είναι αντισυνταγματικά χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, το οποίο κανονικά συνεδριάζει ξανά τον Μάρτιο. Οι νομικοί της χώρας εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το αν οι βουλευτές ή τα δικαστήρια μπορούν να ανατρέπουν προεδρικά διατάγματα.

Σχόλια