Αργεντινή: Νέα διαμάχη με αμερικανικό δικαστήριο για την πληρωμή του χρέους

0

Η Αργεντινή αντέδρασε έντονα στην απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που έκρινε ότι το Μπουένος Άιρες δεν μπορεί να αποπληρώσει τους υπόλοιπους πιστωτές του,  μέχρι να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στα δύο Hedge Funds, τα οποία κέρδισαν πρόσφατα τη μακρά δικαστική διαμάχη τους με τη χώρα και τα οποία δεν είχαν αποδεχθεί απομείωση των ποσών των ομολόγων τους.

Το Μπουένος Άιρες κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερα από ένα δισ/ριο δολάρια
σε αμερικανική τράπεζα, καθώς πλησίαζε η ημερομηνία πληρωμής των ομολόγων στους πιστωτές που είχαν δεχτεί την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ωστόσο την Παρασκευή σε μια νέα, έκτακτη συνεδρίασή του δικαστηρίου, ο Δικαστής Τόμας Γκρίζα χαρακτήρισε «παράνομη» αυτήν την ενέργεια και διέταξε την επιστροφή του σχετικού ποσού στις αρχές της Αργεντινής.  

Σύμφωνα με τον υπουργείο Οικονομικών της Αργεντινής, «με μια ασυνήθιστη και χωρίς προηγούμενο απόφαση, ο δικαστής Τόμας Γκρίζα ακύρωσε την πληρωμή που έκανε ήδη η Αργεντινή για να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Ουσιαστικά προσπαθεί να εμποδίσει τους πιστωτές μας να λάβουν αυτό που τους αναλογεί. Τώρα θέλει να εμποδίσει την εκταμίευση. Λαμβάνοντας αυτό το μέτρο, ο δικαστής καταχράται την εξουσία του υπερβαίνοντας τη δικαιοδοσία του, αφού οι πιστωτές με τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα δεν αποτελούν το αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

 

 

Σχόλια