Αργεντινή: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας

0

Ένας πρώην στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, καταδικάσθηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους βασανισμούς και τις δολοφονίες τεσσάρων αριστερών αντιφρονούντων.

Ο στρατηγός ε.α. Λουσιάνο Μενέντες, 80 ετών, θα εκτίσει την ποινή σε κοινή φυλακή κι όχι σε φυλακή του στρατού ή υπό κατ’ οίκον περιορισμό, κατά την απόφαση του δικαστηρίου. Οι επτά συγκατηγορούμενοί του, περιλαμβανομένων πρώην στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης 18 ετών έως ισόβια.

Στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και συγγενείς των θυμάτων που παρευρίσκονταν στο ακροατήριο ζητωκραύγασαν και χειροκρότησαν όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές.

Ο Μενέντες διοικούσε τις μονάδες του στρατού στη Λα Πέρλα, το μεγαλύτερο μυστικό κέντρο κράτησης αντιφρονούντων και αντιπάλων του καθεστώτος στην επαρχία Κόρδομπα, στην κεντρική Αργεντινή, στην διάρκεια της χούντας (1976-1983), όταν εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίσθηκαν.

Σχόλια