Αργεντινή: στόχος η υπαγωγή των ομολόγων στο εθνικό δίκαιο

0

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal, η Αργεντινή αναμένεται να επιδιώξει την υπαγωγή στο εθνικό δίκαιο της χώρας, όλων  των ομολόγων της που έχουν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο, ώστε να αποφύγει μία ενδεχόμενη δεύτερη χρεοκοπία της.  

Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής κ. ‘Αξελ Κισίλοφ παρουσίασε εχθές το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμα ένα σχέδιο παράκαμψης της απόφασης του δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την οποία της επιβλήθηκε να αποπληρώσει πλήρως τους πιστωτές της που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση (το «κούρεμα») των ομολόγων τους, το 2001. Η κυβέρνηση στο Μπουένος ‘Αιρες υπαινίχθηκε ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές αυτούς, ενώ έχει χρόνο έως το τέλος του μήνα για να καταλήξει σε μία συμφωνία και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών, των ομολόγων της.

Με βάση το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, η Αργεντινή θα ανταλλάξει τα ομόλογά της που διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο, με ομόλογα που υπάγονται στο εθνικό δίκαιο της χώρας. Όπως σημειώνεται από την εφημερίδα, μία τέτοια μετατροπή είναι χωρίς προηγούμενο στις αγορές κρατικών ομολόγων.  Αφενός οι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματα που έχουν με βάση το αμερικανικό δίκαιο, όπως την προσφυγή στα δικαστήρια των ΗΠΑ και την ασφάλεια της πληρωμής από αμερικανική τράπεζα. Αφετέρου όμως, οι ίδιοι θα συνεχίσουν να έχουν εισόδημα από τα ομόλογα της Αργεντινής που είναι μεταξύ εκείνων με τις υψηλότερες αποδόσεις στον κόσμο.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της Αργεντινής κατά απόφασης ενός δικαστηρίου, η οποία απαιτούσε από τη χώρα να αποπληρώσει τα hedge funds, τα οποία είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της, μετά τη χρεοκοπία του 2001.  
 
 
 

Σχόλια