Αριζόνα: Εξετάσεις στο Δικηγορικό Σύλλογο πριν την αποφοίτηση εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο

0

Η πρόταση αλλαγής του ισχύοντος συστήματος υποστηρίζεται και από τις τρεις Νομικές Σχολές που εδρεύουν στην Πολιτεία. Στην πράξη προτείνεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας των φοιτητών Νομικής να δίνουν τις εξετάσεις τον Φεβρουάριο του τελευταίου έτους των σπουδών τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν μέχρι την αποφοίτηση.

Η δικαιολογητική βάση της σκέψης αυτής είναι η παροχή εναλλακτικών στους φοιτητές και η διευκόλυνση της μετάβασής τους από τα φοιτητικά έδρανα στην αγορά εργασίας. «Βασικά με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί αναγκαστικά το κόστος της νομικής εκπαίδευσης κατά πέντε μήνες. Πρόκειται για μια άμεση ανταπόκριση στις αλλαγές της αγοράς εργασίας, αλλά και στην αύξηση του κόστους των διδάκτρων», παρατήρησε ο Πρύτανης της Νομικής Σχολής James E. Rogers, Marc Miller.

Η κίνηση υποστηρίζεται αρκετά και από τους ίδιους της φοιτητές. Η Ένωση Φοιτητών Νομικής του University of Arizona απηύθυνε επιστολή προς το Ανώτατο Δικαστήριο, καλώντας τους δικαστές να εγκρίνουν την πρόταση και να επιτρέψουν στους φοιτητές να γλιτώσουν σημαντικό χρόνο, ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ της αποφοίτησης και της εύρεσης εργασίας. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση, η Αριζόνα θα γίνει η μόνη Πολιτεία στις ΗΠΑ που θα επιτρέπει στους φοιτητές Νομικής να δίνουν εξετάσεις για τον Δικηγορικό Σύλλογο πέντε μήνες πριν το τέλος των σπουδών τους. Το ίδιο σύστημα είχε εφαρμοστεί προηγουμένως και στις Πολιτείες των Μισούρι, Όρεγκον και Βιρτζίνια, είχε εγκαταλειφθεί όμως με το σκεπτικό ότι είναι αρκετά πιεστικό και αποπροσανατολίζει τους φοιτητές από την ουσία των σπουδών τους.

Σχόλια