Άρνηση απόδοσης των φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή από το Ισραήλ

0

Οι αρμόδιες Αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδώσει τα φορολογικά έσοδα, που εισπράττει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, προς την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Η παρακράτηση των 127 εκατομμυρίων δολαρίων είναι μια στρατηγική απάντηση στο επίσημο αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο υποβλήθηκε την Παρασκευή.
 

Η απόφαση μη απόδοσης των φορολογικών εσόδων ελήφθη από τον ίδιο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για τη διαμόρφωση της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στη μονομερή κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Η εισδοχή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θεωρείται ότι είναι μία από τις ισχυρότερες μορφές πολιτικής πίεσης της Παλαιστινιακής Αρχής κατά του Ισραήλ. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο είναι πιθανώς ένας πρόδρομος για την υποβολή μηνύσεων για εγκλήματα πολέμου εναντίον του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Κατά την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει προβεί σε ανάλογες παρακρατήσεις φόρων ως μέσο πίεσης της Παλαιστινιακής Αρχής.
 

Τα παρακρατούμενα ποσά προέρχονται από τους φόρους, που εισπράττει το Ισραήλ για λογαριασμό των Παλαιστινίων και είναι ζωτικής σημασίας για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Οι παραπάνω διαδικασίες είσπραξης φόρων και διαχείρισης των φορολογικών εσόδων προβλέπονται ρητά στις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
 

Σχόλια