Άρνηση χορήγησης αναστολής της θανατικής καταδίκης σε πνευματικά ανάπηρο κρατούμενο

0

Ένας διανοητικά ανάπηρος θανατοποινίτης εκτελέστηκε στην Πολιτεία του Μισούρι την περασμένη Τρίτη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να αναστείλει την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

Ο 74χρονος, Cecil Clayton, είχε καταδικαστεί σε θάνατο, διότι σκότωσε ένα βοηθό σερίφη το 1996. Από το 1972, μετά από εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο ξυλείας όπου εργαζόταν, οι ιατροί είχαν αναγκαστεί να αφαιρέσουν περίπου το ένα πέμπτο του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου του, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των παρορμήσεων και την κριτική ικανότητα.

Οι δικηγόροι του Clayton ισχυρίστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου ότι η πνευματική αναπηρία του δεν του επέτρεπε να κατανοήσει τη βαρύτητα της εκτέλεσης του, καθώς πίστευε ότι ο Θεός θα τον έσωζε την τελευταία στιγμή και «στη συνέχεια θα ταξίδευε σε όλη τη χώρα παίζοντας πιάνο και κηρύττοντας το ευαγγέλιο». Όμως, από τους εννιά δικαστές της σύνθεσης του Δικαστηρίου, μόνο οι τέσσερις ήταν υπέρ της χορήγησης αναστολής της εκτέλεσης της ποινής, και η σχετική αίτηση απορρίφθηκε.

Σχόλια