Αρχείο παιδεραστών στην Ισπανία

0

Η βουλή της Ισπανίας ενέκρινε την ίδρυση ενός αρχείου με τους παιδεραστές, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον τραγωδίες, όπως η δολοφονία στις αρχές της χρονιάς ενός μικρού κοριτσιού από έναν παιδεραστή, τον οποίο βάρυναν δύο καταδίκες σε ποινές φυλάκισης που δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ.

Η δημιουργία του δικτύου αυτού, το οποίο θα μπορούν να συμβουλευτούν μόνο η δικαιοσύνη και οι δυνάμεις ασφαλείας, αποτελεί αντικείμενο πρότασης νόμου του Λαϊκού Κόμματος, η οποία εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ισπανίας.

Η ισπανική συντηρητική αντιπολίτευση ζήτησε επίσης σκλήρυνση των ποινών για τα σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος ανηλίκων.

Η δολοφονία της πεντάχρονης, Μαρί Λουθ Κόρτες στην Ανδαλουσία, το πτώμα της οποίας βρέθηκε στις 7 Μαρτίου, έπειτα από έρευνες 57 ημερών σε όλη την περιοχή της Ουέλβα, στη νότια Ισπανία, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην Ισπανία και γέννησε ερωτήματα για την επάρκεια του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος είχε καταδικαστεί δύο φορές, το 2002 και το 2005, σε ποινές φυλάκισης συνολικά σχεδόν 5 ετών για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανηλίκους, κυρίως στην κόρη του, αλλά οι καταδίκες δεν είχαν εφαρμοστεί για δικονομικούς λόγους.

Ο πατέρας του κοριτσιού, Χουάν Χοσέ Κόρτες, ο οποίος ήταν παρών στην κοινοβουλευτική σύνοδο, ζήτησε στο τέλος της ψηφοφορίας την εφαρμογή «το ταχύτερο δυνατόν» των μέτρων αυτών.