Αρχές Ιουλίου η δίκη για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας

0

Στις αρχές Ιουλίου θα διεξαχθεί σύμφωνα με δικαστική πηγή η ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας σχετικά με την προσφυγή για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ήδη παρέδωσε την έγγραφη υπεράσπισή του.
Την 1η Ιουλίου θα γίνουν γνωστά στο δικαστήριο τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο εισαγγελέας και στις 3 Ιουλίου θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κυβερνώντος κόμματος, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters δικαστική πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρέδωσε τη Δευτέρα την έγγραφη υπεράσπισή του στην υπόθεση.
Η Τουρκία παραμένει σε πολιτική κρίση από τον Μάρτιο, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να μελετήσει το αίτημα απαγόρευσης της λειτουργίας του AKP, το οποίο υποβλήθηκε με το σκεπτικό ότι το κυβερνών κόμμα επιδίδεται σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Η προσφυγή, που κατατέθηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, περιλαμβάνει το αίτημα πενταετούς αποκλεισμού από την πολιτική ζωή της Τουρκίας 71 κορυφαίων στελεχών του AKP, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του ίδιου του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.