Άρχισε η δίκη για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε

0

Ξεκίνησε ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου, η δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, καθώς προσέφερε υποστήριξη στους αντάρτες της Σιέρα Λεόνε στα 11 χρόνια της εμφύλιας σύρραξης, ο απολογισμός της οποίας ήταν χιλιάδες θύματα.

Ο Λιβεριανός πρώην πρόεδρος αρνείται να παραστεί, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως θα έχει μία δίκαιη δίκη, ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη ότι η δίκη μπορεί να συνεχιστεί απόντος του Τέιλορ.

Την υπόθεση εκδικάζει το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε, όμως η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιείται για λόγους ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη. Η μεταφορά της δίκης από τη Δυτική Αφρική κρίθηκε αναγκαία υπό το φόβο ότι θα πυροδοτούσε αστάθεια εάν πραγματοποιείτο στη Σιέρα Λεόνε.

Ο Τέιλορ μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε στα τέλη Μαρτίου του 2006 αμέσως μετά την άφιξή του στη Λιβερία, απελαθείς από το νιγηριανό έδαφος σε εκτέλεση ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος δηλώνει αθώος στις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.