Αρχίζει η δίκη του πρώην αντιπροέδρου της Γιούκος

0

Ενώπιον της δικαιοσύνης προσέρχεται ο πρώην αντιπρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Γιούκος, Βασίλι Αλεξανιάν, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση.

Ο 36χρονος Αλεξανιάν έχει κριθεί προφυλακιστέος από το 2006, καθώς θεωρείται ως ύποπτος για υπεξαίρεση χρημάτων. Ο ίδιος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Μόσχας έκρινε ότι ο Αλεξανιάν, ο οποίος πάσχει από Έιτζ και καρκίνο, δεν μπορεί να μεταφερθεί σε κλινική για να του χορηγηθεί η απαραίτητη θεραπευτική αγωγή.

Ο επίσης έγκλειστος πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού ομίλου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έχει ξεκινήσει απεργίας πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον πρώην δικηγόρο του και πρώην αντιπρόεδρο, Βασίλι Αλεξανιάν.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος έχει καταδικαστεί για απάτη και φοροδιαφυγή, εκτίει οκταετή ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικό κατάστημα στη Σιβηρία.

Ο δικηγόρος του Χοντορκόφσκι επέκρινε τις δυτικές κυβερνήσεις γιατί δεν μιλούν ανοικτά για τη θεραπεία, η οποία πρέπει να χορηγηθεί στον Αλεξανιάν τονίζοντας ότι οι ρώσοι εισαγγελείς «παραβαίνουν όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και τους κανόνες ηθικής».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας δεν δέχεται να αφεθεί ελεύθερος ο Αλεξανιάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πεθάνει στη φυλακή γιατί οι εισαγγελείς σκόπιμα του στερούν την απαραίτητη θεραπεία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία έχουν ζητήσει ο Αλεξανιάν να διακομιστεί σε νοσοκομείο, ωστόσο η Ρωσία έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις αυτές.

Σχόλια