Αρχίζει ο δικαστικός αγώνας Αμπράμοβιτς – Μπερεζόφσκι

0

Την υπόθεση έφερε στο δικαστήριο ο ενάγων Μπερεζόφσκι, που κατηγορεί τον Αμπραμοβιτς για εξαπάτηση κατά τη σύναψη σύμβασης πώλησης μετοχών πετρελαϊκής εταιρείας και ζητά 3.2 δισεκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση.

Οι δύο άνδρες είχαν αναπτύξει στενή φιλία αρκετά χρόνια πριν, όταν και οι δύο εμπλέκονταν ενεργά ως μέτοχοι στην πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft. Το 2000 ο Μπερεζόφσκι εξέπεσε της εύνοιας του ρωσικού καθεστώτος και κατέφυγε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Εκείνη τη χρονική στιγμή ο Μπερεζόφσκι διατηρούσε πολύ μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στα χέρια του, το οποίο όμως μεταβίβασε στον Αμπράμοβιτς έναντι εξευτελιστικού ανταλλάγματος, διότι –κατά τους ισχυρισμούς του ενάγοντος- δέχθηκε απειλές από τον εναγόμενο. Οι απειλές αφορούσαν την εκμετάλλευση της ισχυρής επιρροής που ασκούσε τότε ο Αμπράμοβιτς πάνω στο Κρεμλίνο, ώστε να φυλακιστούν στενοί φίλοι και συνεργάτες του Μπερεζόφσκι, και να κινηθούν νομικές διώξεις σε βάρος του ίδιου για διάφορες κατηγορίες.

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον ενάγοντα στην επίσημη πρώτη συζήτηση της υπόθεσης ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του υπέστη ανυπολόγιστη οικονομική ζημία λόγω της πώλησης των μετοχών σε τιμή πολύ κατώτερη της πραγματικής τους αξίας, ενώ η αποδοχή των όρων της σύμβασης συνδεόταν αιτιωδώς με τον εκβιασμό από την πλευρά του Αμπράμοβιτς. Για να τονίσει δε το μέγεθος της ζημίας, ο ενάγων επικαλέστηκε επιπλέον την εξαιρετικά κερδοφόρα εξαγορά της Sibneft – αφού ο Αμπράμοβιτς είχε αποκτήσει τις μετοχές από τον Μπερεζόφσκι- από την κρατική Gazprom.

Και οι δύο διάδικοι παρίσταντο στην πρώτη μέρα της δίκης, που αναμένεται να κρατήσει πάνω από δύο μήνες. Η πλευρά του Αμπράμοβιτς αρνείται τόσο τους ισχυρισμούς του ενάγοντος, όσο και ότι υπήρξε οποιαδήποτε φιλική σχέση μεταξύ τους, πέρα από την τυπική, εταιρική συνεργασία.
 

Σχόλια