Αστικά υπεύθυνη η Ολλανδία, για το θάνατο 300 Βόσνιων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

0

Δικαστήριο της Ολλανδίας έκρινε ότι η χώρα είναι αστικά υπεύθυνη και οφείλει να καταβάλλει αποζημιώσεις για το θάνατο περισσότερων από 300 Βόσνιων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, από σερβοβοσνιακές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1995, επειδή οι Ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να τους προστατεύσουν.

Οι δικαστές έκριναν ότι οι Ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να προστατεύσουν τους 300 Βόσνιους όταν η πόλη δέχθηκε επίθεση από τον σερβοβοσνιακό στρατό, αν και όφειλαν να είχαν αναγνωρίσει τον κίνδυνο γενοκτονίας.
Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 8.000 άνθρωποι, θεωρείται η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1995 η Σρεμπρένιτσα , η οποία είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα Ηνωμένα Έθνη, έπεσε στα χέρια των Σερβοβόσνιων και χιλιάδες Βόσνιοι μουσουλμάνοι αναζήτησαν καταφύγιο στη βάση του ΟΗΕ έξω από την πόλη, όπου στάθμευαν οι Ολλανδοί κυανόκρανοι.

Ωστόσο, οι Ολλανδοί είπαν στους πρόσφυγες ότι ήταν ασφαλείς και τους παρέδωσαν στο στρατό των Σερβοβόσνιων και ενώ γυναίκες και μικρά παιδιά μεταφέρθηκαν σε μία περιοχή όπου πλειοψηφία ήταν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, πάνω από 8.000 άντρες και αγόρια απομακρύνθηκαν από τη βάση του ΟΗΕ και δολοφονήθηκαν.

Ωστόσο, η ετυμηγορία που εκδόθηκε για την προσφυγή που κατέθεσαν οι «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» συνιστά δικαίωση μόνο για κάποιες από τις οικογένειες των ανδρών και αγοριών που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στη Σρμπρένιτσα.

«Το Κράτος είναι υπεύθυνο για την απώλεια που υπέστησαν οι συγγενείς των ανδρών που μεταφέρθηκαν από τους Σέρβους της Βοσνίας από τα κτίρια του Ντούτσμπατ στο Ποτοτσάρι το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 1995» ανακοίνωσε στη Χάγη η δικαστής Λαρίσα Ελβιν.
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάραζιτς και ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι για τη σφαγή και δικάζονται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTΥ).