“Στον αέρα” χιλιάδες ποινικές υποθέσεις στη Σκωτία

0

Η τύχη περισσοτέρων από 100.000 ποινικών υποθέσεων εξαρτάται από την έκδοση δικαστικής απόφασης επί υπόθεσης που εκκρεμεί σε δικαστήριο της Σκωτίας.
Ως προς τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, ο Πίτερ Κέιντερ που καταδικάστηκε για δύο επιθέσεις και διατάραξη ειρήνης στη Γλασκώβη, στράφηκε κατά της τοπικής αστυνομίας υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος ανάκρισής του απουσία δικηγόρου, παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματά του. Συγκεκριμένα, στη Σκωτία, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Αγγλία και την Ουαλία από το 1984, ύποπτος μπορεί να ανακριθεί χωρίς παρουσία δικηγόρου για έξι ώρες προ της σύλληψής του.
Νομικοί κύκλοι, αλλά και η επικεφαλής της Δικαιοσύνης στη Σκωτία, υποστηρίζει ότι αν το δικαστήριο κρίνει ότι η καθιερωμένη μέθοδος ανάκρισης υπόπτων ανατραπεί δικαστικά, κάτι τέτοιο μπορεί να “τινάξει την ποινική δικαιοσύνη στον αέρα”. Η Ελις Αντζολίνι επισημαίνει ότι μια τέτοιου περιεχομένου απόφαση θα οδηγούσε στην επανεκδίκαση περισσοτέρων από 100 χιλιάδες ποινικών υποθέσεων, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι θα τεθεί θέμα για πολλές από τις 1.2 εκατομμύρια καταδίκες που έχουν αποφασισθεί από το 1999 στη Σκωτία.

Σχόλια