Ασυλία επικαλείται ο Σιράκ, αρνούμενος να καταθέσει για το σκάνδαλο Clearstream

0

Ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκε να προσέλθει ως μάρτυρας ενώπιον δικαστών για να καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο Clearstream, υποστηρίζοντας, στο σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του, πως έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη νομική ασυλία επί προεδρίας του και συνεπώς «δεν μπορεί να διαταχθεί να δώσει κατάθεση για πράγματα που έκανε ή γνώριζε στη διάρκεια της θητείας του».

Η επίμαχη υπόθεση χρονολογείται από το 1994 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και διεκδικητής του χρίσματος για την προεδρία Νικολά Σαρκοζί, επιχειρηματίες, ακόμη και πρώην μυστικοί πράκτορες, εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου Clearstream.

Η γαλλική Δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, και ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μήνυση, μιλώντας για εκστρατεία δυσφήμησής τους.

Ήδη για την υπόθεση έχει καταθέσει ως μάρτυρας ο τέως πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, πολιτικός αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί, ενώ σκιές άρχισαν να πλανώνται και γύρω από τον Ζακ Σιράκ μετά από καταγγελίες ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή για τις μυστικές έρευνες.