Ασυνεπής η Κίνα με τις υποσχέσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα

0

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι η Κίνα δε σεβάστηκε τις υποσχέσεις της για βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είχε υποσχεθεί για να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον περασμένο Αύγουστο.

Στην ετήσια έκθεση της η οργάνωση καταγγέλλει ότι το 2008 το κομμουνιστικό καθεστώς πραγματοποίησε εκστρατεία φίμωσης των φωνών των διαφωνούντων ώστε να παρουσιάσει μια εικόνα “”αρμονίας”” τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων.

“”Τον προηγούμενο μήνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρατηρήθηκε μια σημαντική ενίσχυση των απαγορεύσεων όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία συγκέντρωσης και την ανεξιθρησκία””, εκτιμά η Οργάνωση.

Για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η φυλάκιση τον Απρίλιο του διαφωνούντα Χού Τζία στο Πεκίνο είναι ένα ιδανικό παράδειγμα αυτού του κύματος καταστολής κατά αυτών που αναφέρονταν σε “”ευαίσθητα θέματα””.

“”Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετώπισαν πολύ μεγάλες δυσκολίες το 2008, μεγαλύτερες από τις συνήθεις””, επισημαίνεται στην έκθεση.

“”Η αστυνομία προειδοποίησε όλους τους διαφωνούντες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απόσχουν από κάθε είδους επαφή με τα ξένα μμε, παρακολουθούσε τα τηλέφωνά τους και ήλεγχε κάθε επικοινωνία τους μέσω του Ιντερνετ, επέβλεπε όλες τις κινήσεις τους”” προστίθεται στην έκθεση.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα (πέρυσι) τουλάχιστον 26 κινέζοι δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν γιατί δημοσίευσαν άρθρα τους επικριτικά για το καθεστώς ή γιατί μετέδωσαν πληροφορίες στο εξωτερικό που δεν ήταν αρεστές στο καθεστώς, προστίθεται στην έκθεση.

Σχόλια