Άτεγκτη η Γερουσία, απέρριψε κι άλλο σχέδιο νόμου του Ομπάμα

0

Στη χθεσινή ψηφοφορία, οι γερουσιαστές καταψήφισαν την διάταξη για αυξημένη  φορολόγηση των εύπορων νοικοκυριών με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα να περάσει ολόκληρο το εργασιακό νομοσχέδιο Draft Job Bill από τη Γερουσία, χωρίς όμως επιτυχία.

Επειδή, ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί έδειχναν θετικοί σε ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να εισάγει ξανά για ψήφιση τις βασικότερες επιμέρους διατάξεις, μία εκ των οποίων αφορούσε και τη φορολόγηση των πλουσιότερων οικογενειών. Το σκεπτικό της διάταξης ήταν τα παραπάνω έσοδα από τη φορολογία να αξιοποιηθούν για την επέκταση και στελέχωση του αστυνομικού και πυροσβεστικού τομέα, σχολείων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών.

Παρότι η διαδικασία κατέληξε σε ισοψηφία -50 ψήφοι υπέρ, 50 κατά- το νομοσχέδιο απορρίφθηκε, διότι δεν συμπληρώθηκε το ελάχιστο όριο των 60 θετικών ψήφων.Η άτεγκτη στάση της Γερουσίας αποδίδεται από τους Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές στον τεταμένο πολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. «Οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοι θεωρούν ότι το να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εκατομμυριούχων και να κερδίσουν τον Ομπάμα σε μια ψηφοφορία είναι σημαντικότερα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επαναφορά της οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Harry Reid.Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους αρνήθηκαν ότι έδρασαν με μικροπρεπή κίνητρα και επικαλέστηκαν ασυμβατότητα της διάταξης με το ιδεολογικό τους πρόσημο. «Η αύξηση της φορολογίας είναι τελείως εκτός της δικής μας λογικής για ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη στη μεγέθυνση του κρατικού μηχανισμού. Εν τέλει, ο ιδιωτικός τομέας θα ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης», απάντησε ο Ρεπουμπλικανός Mitch McConnell.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, παρά το αποτέλεσμα, σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά και να εισάγει στη Γερουσία και τις άλλες επιμέρους διατάξεις που έχει ξεχωρίσει από το απορριφθέν νομοσχέδιο, ελπίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί σε μερικές από αυτές θα συναινέσουν. Οι διατάξεις αφορούν επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, διεύρυνση των επιδομάτων για τους μακροχρόνια άνεργους, φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις και μέτρα υπέρ της προστασίας ατομικής ιδιοκτησίας.

Σχόλια