Αυστηρότερες ποινές οδηγούν σε μείωση του εγκλήματος σύμφωνα με βρετανική έρευνα

0

 Με την ίδια έρευνα καταδείχθηκε και το άμεσο αποτέλεσμα της έντονης αστυνομικής δραστηριότητας στη μείωση της εγκληματικότητας. Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό της ανεξάρτητης «δεξαμενής σκέψης» (think tank) “Civitas”. Η έρευνα στηρίχθηκε κατά βάση σε στοιχεία περί καταδικών που δόθηκαν από το βρετανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης στους ενδιαφερόμενους. Τα στατιστικά δεδομένα που αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1993 έως 2008.

Η αποτελεσματικότητα των αυστηρών πλαισίων ποινής στην γενική πρόληψη του εγκλήματος παρατηρήθηκε ιδίως στις περιπτώσεις της απάτης και της διάρρηξης. Σύμφωνα με τους μελετητές η αύξηση της επιβαλλόμενης ποινής για διάρρηξη κατά μόλις ένα μήνα κατά μέσο όρο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και θα διαμόρφωνε τον αριθμό των ετήσιων διαρρήξεων σε 4.800 λιγότερες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών η γενικοπροληπτική λειτουργία των ποινών θα ήταν μεγαλύτερη, αν ίσχυαν αυστηρότεροι όροι απόλυσης των καταδικασθέντων που εκτίουν ποινές φυλάκισης. Αν δηλαδή οι εγκληματίες απολύονταν μετά την έκτιση των 2/3 της ποινής τους αντί για το μισό αυτής, θα υπήρχαν κατά την γνώμη της ερευνητικής ομάδας 21.000 λιγότερες διαρρήξεις και 11.000 λιγότερες απάτες, σε Αγγλία και Ουαλία.

Μεταξύ άλλων η έρευνα έδωσε έμφαση στην σημασία της έντονης και συντονισμένης αστυνόμευσης. Τα πορίσματα της έρευνας φαίνεται να επιβεβαιώνουν την γραμμή που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών στον τομέα της ποινικής καταστολής-σωφρονιστικής. Οι Εργατικοί τότε είχαν αυξήσει σημαντικά την χρηματοδότηση προς τις αστυνομικές υπηρεσίες και είχαν επιμείνει στο ζήτημα των κατ΄εξακολούθηση δραστών. Λόγω της πολιτικής αυτής ο σωφρονιστικός πληθυσμός αυξήθηκε κατακόρυφα, παρατηρήθηκε όμως και γενική μείωση της εγκληματικότητας. Διαφορετική αντίληψη έχει ο τωρινός Υπουργός Δικαιοσύνης Kenneth Clarke, ο οποίος αμφισβητεί την ένταση του συνδέσμου μεταξύ μείωσης του εγκλήματος και αυστηρότερων ποινών και αποδίδει την μείωση επί Εργατικών στην οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε εκείνο το διάστημα η χώρα.