Αυστηρότερη νομοθεσία για οπλοκατοχή στη Νέα Υόρκη

0

Η εισαγωγή της νέας νομοθεσίας τοποθετείται χρονικά ένα μόλις μήνα μετά την επίθεση του 20χρονου Adam Lanza σε σχολείο του Newtown στο γειτονικό Κονέκτικατ, η οποία κατέληξε στο θάνατο έξι ενηλίκων και είκοσι μαθητών.

Με τη νέα νομοθεσία [PDF], ουσιστικά επεκτείνεται η υφιστάμενη απαγόρευση για την κατοχή αυτόματων όπλων (assault weapons), περιορίζεται η χωρητικότητα των όπλων σε σφαίρες και αποκλείεται η οπλοκατοχή σε άτομα με ψυχικές ασθένειες. «Οι άνθρωποι που έχουν ψυχικές ασθένειες δεν πρέπει να κατέχουν όπλα, πρόκειται για κοινή λογική. Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο σημείο του νομοσχεδίου, η εισαγωγή ενός συστήματος που επιτρέπει την εξέταση για ψυχικές ασθένειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Cuomo.

Οι νέες ρυθμίσεις δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από τους υποστηρικτές της ελευθερίας οπλοκατοχής, οι οποίοι επέκριναν την “ταχύτητα” με την οποία πέρασε το νομοσχέδιο από τη Βουλή και τη Γερουσία της Πολιτείας. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η εθνικής εμβέλειας ένωση, “National Rifle Association” ,χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «δρακόντεια», επισημαίνοντας ότι παρόμοιες ενέργειες ελέγχου της οπλοκατοχής είχαν σχεδιαστεί και στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία ως προς τη μείωση των εγκλημάτων.

Αυστηρότερη νομοθεσία για οπλοκατοχή στη Νέα Υόρκη by LawNet

Σχόλια